Orice afecțiune are diverse stadii de evoluție, dar și diverse tipuri de tratament. La fel este și în cazul paradontozei, acea afecțiune inflamatorie a gingiilor și a țesuturilor suport a dinților. Ca în cazul oricărei afecțiuni, cu cât este identificată mai din timp paradontoza, cu atât tratamentul este mai ușor de urmat, cu rezultate mai bune și tratament mai puțin costisitor. Ȋn ceea ce urmează vom discuta puțin despre tratamentele nechirurgicale în cazul celor care suferă de paradontoză.

Tratament paradontoza incipientă

Ȋn situația în care medicul stomatolog constantă că suntem predispuși la paradontoză sau că deja afecțiunea a debutat, se trece la un tratament pentru fazele incipiente, și anume detartrajul dinților pentru eliminarea tartrului, acesta fiind sursa de început a paradontozei.

 

Paradontoza tratament naturist

Tratamentul naturist în cazul paradontozei înseamnă utilizarea unor alimente, plante, suplimente nutritive sau ceaiuri care să ajute în vindecarea paradontozei sau cel puțin în reducerea durerilor și sângerărilor. Ȋn cazul în care se află în etape incipiente, remediile naturiste pot fi folosite cu succes în tratamentul paradontozei. Ȋn cadrul remediilor naturiste putem aminti bananele, castravetele, sucuri de morcovi, varză sau ceapă, ceai de mușețel, vitamine precum A, E, ulei de măsline, ulei de cocos, propolis sau hrean.

 

Paradontoza tratament antibiotic

Ȋn cazul în care infecția la nivelul gingiilor este mai avansată și medicul stomatolog consideră că un tratament naturist nu este suficient, atunci se poate recurge la un tratament medicamentos cu antibiotice. Ȋn acest caz se urmează o rețetă cu antibiotice care au rolul de a combate bacteriile și infecția de la nivelul gingiilor pentru a nu se ajunge la afectarea ligamentului paradontal și a osului de susținere a dinților.

 

Tratament paradontoza injectabil

Organismul reacționează diferit la anumite tratamente și pot exista pacienți pentru care tratamentele cu remedii naturiste sau cu antibiotice să nu dea rezultate imediat. Prin urmare, există varianta de tratament injectabil împotriva paradontozei. Acest tip de tratament a avansat foarte mult, existând diverse injecții care nu sunt dureroase și oferă rezultate foarte bune. Practic tratamentul injectabil presupune injectarea unor substanțe în pungile care s-au format în gingii și care trebuie să fie eliminate.

 

Tratament paradontoza laser

Tratamentele mai sus amintite sunt puțin invazive și sunt indicate în fazele mai puțin avansate ale paradontozei. Dacă paradontoza a avansat și ajunge să afecteze țesuturile paradontale, riscând să ducă la pierderea dinților, atunci tratamentele de mai sus pot fi insuficiente pentru tratarea paradontozei. Ȋn consecință, este necesar un tratament care să ajungă la osul și ligamentele paradontale, iar un astfel de tratament este metoda laser. Tratamentul laser este un tratament nechirurgical și în cazul paradontozei presupune eliminarea acelor părți ale țesutului gingival care sunt bolnave și păstrarea țesutului sănătos, ajutând astfel al lipirea din nou a dinților de gingie. Această tehnică de eliminare a țesutului gingival bolnav era posibilă până acum ceva ani doar cu ajutorul chirurgiei clasice, dar metoda laser permite realizarea acestui tratament oferind și mai puține efecte adverse post-operatorii. Mai mult decât atât, refacerea după un tratament laser este mult mai rapidă și cu dureri minime, comparativ cu metoda de chirurgie clasică în tratamentul paradontozei.

By andrei

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *