Cu adevarat revolutionare, celulele stem duc la tratarea a diferite afectiuni serioase datorita abilitatii lor de a regenera si repara tesuturi afectate. In prezent pot fi tratate mai mult de 80 de boli serioase, insa se asteapta ca lista sa fie completata in viitorul apropiat si cu altele, astfel ca sistemul medical a fost revolutionat odata cu descoperirea lor in urma cu mai bine de jumatate de secol. Asadar, celulele stem pot fi vazute ca un as in maneca al medicinei moderne, fiind folosite adesea in special in cazul transplanturilor de maduva osoasa pentru repararea tesuturilor distruse. In acelasi timp, in prezent sunt efectuate cercetari pentru a determina alte moduri in care celulele stem pot fi folosite pentru tratarea a anumitor afectiuni.

O sursa bogata

Una dintre cele mai bogate surse de celule stem este reprezentata de sangele cordonului ombilical, intrucat acestea sunt cele mai versatile, ceea ce presupune ca au abilitatea de a capata noi functii si de a ajuta la regenerarea sau repararea a diferite tesuturi si organe. Un bun exemplu este reprezentat de leucemie, una dintre cele mai complicate afectiuni, care dispune de un tratament, insa atunci cand acesta nu este eficient, cel mai bine este sa se apeleze la celule stem.

Orice functie necesara

Fata de celulele stem care se preleveaza din diferite zone ale corpului, cele prezente in sangele cordonului ombilical se remarca prin faptul ca nu sunt mature, astfel incat pot fi programate sa capete orice functii se doresc. Pe aceasta cale nici compatibilitatea nu va reprezenta o problema, astfel ca este mai simplu si mai sigur ca acestea sa aiba succes in cazul unui transplant.

Imediat dupa nastere

Asadar, mamicile au posibilitatea de recoltare a sangelui cordonului ombilical imediat dupa nastere, urmand ca de aici sa fie extrase celulele stem in urma unei proceduri efectuate in laborator, iar mai apoi acestea vor fi stocate intr-o banca speciala, precum cea de la StemSure.ro. Ulterior, acestea vor putea fi folosite atunci cand este nevoie, un avantaj fiind acela ca nu se pierd proprietatile de-a lungul timpului, asa ca se pot utiliza chiar si dupa doua decenii, rezultatele fiind aceleasi.

Compatibilitate

Cu siguranta, niciun parinte nu isi doreste sa se gandeasca ca copilul sau se va putea confrunta vreodata cu o afectiune complicata, insa este bine sa fie preventiv, iar cu ajutorul celulelor stem compatibilitatea este perfecta, ceea ce asigura un succes al oricaror interventii necesare. De asemenea, compatibilitatea este crescuta si in cazul altor membri ai familiei si chiar daca aceasta nu este perfecta, sansele de reusita sunt foarte ridicate. In caz contrar, alternativa e reprezentata de transplanturi, care necesita nu numai proceduri complicate, ci implica si o lunga asteptare pentru gasirea unui donator.

By andrei

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *