Domeniul medical este unul foarte vast si in fiecare zi sunt descoperite noi tratamente care sunt utile in anumite contexte, iar aici putem aminti si de celulele stem care au revolutionat industria atunci cand au fost folosite pentru prima data in urma cu cateva decenii. De atunci tratamentele cu celule stem au fost imbunatatite constant, iar astazi sunt disponibile in cea mai buna versiune. Beneficiile sunt nenumarate, motiv pentru care nu este de inteles de ce procedurile sunt considerate controversate de catre multi, astfel ca merita descoperite principalele plusuri.

Ce sunt?

Corpul nostru este alcatuit din peste 200 de tipuri de celule, iar in fazele initiale acestea sunt niste celule stem care urmeaza a fi specializate. In plus, acestea se remarca prin faptul ca au capacitatea de a prelua mai multe functii si de a interveni in locurile in care este nevoie pentru a regenera organe, tesuturi etc.

Diferite surse

Celulele stem se gasesc in tot corpul, insa exista numai cateva surse din care se pot preleva, unele fiind mai mult sau mai bogate. Totusi, una dintre cele mai populare optiuni este reprezentata de sangele cordonului ombilical, procedura fiind pusa imediat dupa nastere, iar de aici pot fi obtinute cantitatile necesare pentru cele mai multe tratamente.

Prelevare simpla

Pentru prelevarea acestora nu este nevoie de interventii complexe, iar totul difera in functie de fiecare caz in parte. De exemplu, in cazul celulelor stem prelevate din sangele cordonului ombilical este nevoie de o procedura simpla, care se pune in practica la scurt timp dupa nastere, pe cand in cazul celor obtinute din maduva osoasa, care reprezinta o alta sursa buna, dar mai putin bogata, este nevoie de o procedura care se desfasoara, de regula, in decurs de cateva zile.

Pentru diferite tratamente

Asadar, in ziua de azi exista peste 80 de afectiuni complicate care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem, iar printre acestea putem aminti leucemia, diabetul de tip 2, diferite tipuri de cancer si nu numai, pe cand tratamentele obisnuite nu asigura acceasi eficienta.

Costuri accesibile

Costurile de prelevare si depozitare a celulelor stem nu sunt deloc ridicate, motiv pentru care procedurile devin din ce in ce mai des intalnite si in Romania, astfel ca merita sa se vada care sunt posibilitatile la ora actuala.

Public sau privat

Cei interesati au la dispozitie banci publice sau private, acestea din urma fiind mai avantajoase din toate punctele de vedere intrucat donatorii sunt cei care decid ce se intampla cu celulele stem, pe cand in cazul bancilor publice, donarile se fac in mod anonim si sunt folosite in ordinea nevoilor, motiv pentru care nu exista o garantie pentru donatori ca se vor putea folosi de celulele stem proprii atunci cand au nevoie.

By andrei

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *