Popularitatea vinului nu poate fi pusă la îndoială, fiind o băutură care se potrivește în nenumărate contexte. Acesta poate fi de mai multe tipuri, iar între dulce și sec există câteva diferențe semnificative. Tu știi care sunt acestea?

O opțiune delicioasă pentru desert

Vinul dulce se caracterizează prin aroma sa dulce și conținutul ridicat de zahăr, fiind servit de obicei ca vin de desert, după felul principal. Se obține din struguri recoltați mai târziu în sezon, când sunt bine copți și au un conținut ridicat de zahăr. Sucul este apoi fermentat pentru o perioadă mai scurtă, ceea ce duce la obținerea unei băuturi dulci și cu un conținut redus de alcool.

Printre cele mai populare vinuri dulci putem aminti de Moscato, Riesling și Porto. Moscato este un vin ușor și dulce care are un conținut redus de alcool, ceea ce îl face o alegere populară pentru mulți. Riesling este adesea descris ca având o aromă florală și un gust proaspăt și răcoritor, pe când Porto este un vin fortificat care se obține din struguri roșii și este adesea învechit în butoaie de stejar, ceea ce îi conferă o aromă bogată și corpolentă.

O pereche perfectă pentru felurile principale

Vinul sec este un tip de vin care se caracterizează prin lipsa zaharurilor și un conținut ridicat de alcool. Este servit, de obicei, cu feluri principale, cum ar fi carnea și peștele, și este adesea asociat cu mâncăruri savuroase. Vinul sec este obținut din struguri care sunt recoltați mai devreme și se fermentează pentru o perioadă mai lungă de timp, iar cele mai populare includ Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Chardonnay.

Primul este un vin roșu corpolent care este adesea descris ca având o aromă bogată și îndrăzneață, cu note de fructe negre și condimente. Pinot Noir este un vin roșu, mai puțin corpolent, cunoscut pentru o aromă ușoară și fructată, cu note de cireșe și zmeură. Chardonnay este un vin alb care preferat de mulți pentru aromele sale fructate bogate, completate de note de stejar și vanilie.

Factorii care influențează gustul vinului

La acest capitol putem aminti de tipul de struguri folosit, de climatul și solul în care sunt crescuți strugurii și de procesul de vinificație. Fiecare tip de struguri poate duce la producerea a unor gusturi și arome diferite, unii fiind în mod natural mai dulci, iar alții mai puțin. Clima și solul în care sunt crescuți strugurii pot influența, de asemenea, gustul vinului, climatele calde producând vinuri mai dulci, iar cele mai reci vinuri seci. Procesul de vinificație joacă, un rol important în gustul vinului, iar factori precum durata fermentației, tipul de drojdie utilizat și procesul de învechire pot influența rezultatul.

Care este cel mai potrivit pentru tine?

Alegerea între vinul dulce și cel sec se reduce, în cele din urmă, la preferințele personale. Unii oameni preferă aromele dulci și fructate, iar alții pe cele ale vinului sec. Atunci când alegi un vin, este important să ții cont de ocazie și de preparatele servite.

Asocieri culinare

Asocierea vinului cu mâncarea poate fi o mică provocare, dar cu cunoștințele potrivite și câteva sfaturi, poate fi chiar simplu. Atunci când faci asocierea ține cont de aromele și texturile atât ale vinului, cât și ale mâncării. O regulă de bază este de a asocia aromele îndrăznețe și picante cu vinuri seci, iar aromele dulci și cremoase cu vinuri dulci și fructate.

Poți alege oricând un vin rosu dulce de pe budureasca.ro, magazinul online al Cramei Budureasca, locul în care nu ai cum să dai greș.

By andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *