Gripa este o infectie virala care ataca sistemul respirator, atat nasul, cat si gatul si plamanii. Acest tip de gripa, nu este aceeasi cu cea cauzata de virusul gripal al stomacului, cunoscuta in termeni medicali drept gastroenterita virala, care provoaca diaree si varsaturi. Majoritatea persoanelor trec peste episoadele neplacute de gripa fara prea multe probleme, dar, uneori, gripa si complicatiile ei pot fi mortale. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii ale gripei includ copiii mai mici de 5 ani si in special cei sub 2 ani, adulti cu varsta de peste 65 de ani, femeile gravide si femeile care au nascut recent, persoanele cu sistem imunitar slabit, persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, bolile de inima, afectiunile renale si diabetul sau persoanele obeze.

Cum este raspandita gripa?

Doctormit avertizeaza ca gripa este o boala extrem de contagioasa. Virusii gripali se deplaseaza prin aer in picaturi, cand cineva infectat  tuseste, stranuta sau vorbeste, motiv pentru care puteti sa inhalati picaturile direct sau sa ridicati germenii de pe un obiect. Sanse crescute de intra in contact cu virusul gripal sunt atunci cand atingeti obiecte cum ar fi argintaria, cheile de la usi, manere, telecomenzi, tastaturi pentru calculatoare sau telefoane.

Virusul intra in corp atunci cand o persoana duce mainile la nas, ochi sau gura, iar cei care sunt deja infectati sunt contagiosi cu o zi inainte ca simptomele sa apara pentru prima data pana la aproximativ cinci zile dupa inceperea simptomelor, desi uneori oamenii sunt contagiosi pana la 10 zile dupa aparitia simptomelor. Virusii gripali se schimba in mod constant, cu noi tulpini care apar in mod regulat. Daca ati avut gripa in trecut, corpul dumneavoastra a facut deja anticorpi pentru a lupta impotriva acelei tulpini de virus oar daca virusi viitori de gripa sunt asemanatori cu cei intalniti precedenti, fie prin boala, fie prin vaccinare, acesti anticorpi pot preveni infectia sau pot diminua severitatea acesteia motiv pentru care sfatul Doctormit este sa mergeti la doctor pentru o vaccinare anuala impotriva gripei.

Simptomele gripei

Initial, gripa poate parea o raceala obisnuita, care se manifesta cu un nas infundat, stranut si dureri in gat, dar, de regula, aceasta se dezvolta treptat, in timp ce gripa tinde sa apara brusc. In cazuri de gripa, cele mai comune simptome sunt febra cu temperaturi de peste 38 de grade, spasme, crampe si dureri  musculare, in special in zona de spate, brate si picioare, frisoane si transpiratii reci, dureri de cap, tuse seaca persistenta, oboseala si slabiciune, congestie nazala si dureri in gat. Majoritatea persoanelor care intra in contact cu virusul gripal se pot trata acasa si de multe ori nu au nevoie sa vada un medic, dar pentru a elimina orice risc se poate apela la acestia.

By andrei

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *