Într-o lume în care siguranța și sănătatea angajaților sunt de o importanță paramountă, este vital ca organizațiile să se conformeze la cele mai înalte standarde. Acest lucru nu numai că protejează individul, ci aduce și avantaje considerabile companiilor. În acest sens, OHSAS 18001 – acum cunoscut și sub numele de ISO 45001 – este o certificare de top pe care multe organizații o aspiră să o obțină. În acest articol, vom explora cum consolidarea practicilor de sănătate și securitate cu IsoStandard poate ghida organizațiile spre succesul certificării OHSAS 18001.

Întrodusă pentru prima dată în 1999, OHSAS 18001 a fost gândită să îmbunătățească mediul de lucru prin reducerea incidentelor, accidentelor și a bolilor profesionale. Obiectivele acestei certificări sunt de a ajuta organizațiile să își gestioneze riscurile de sănătate și siguranță, să îmbunătățească performanța acestora și să demonstreze conformitatea cu legislația relevantă. Prin urmare, certificarea OHSAS 18001 este un ambițios și necesar pașaport spre un mediu de lucru mai sigur și sănătos.

Este important să înțelegem diferențele și similitudinile între ISO 18001 și OHSAS 18001. În ciuda similarității numelor, există o diferență crucială. ISO 18001 nu există în realitate ca standard – este adesea o greșeală făcută în referire la ISO 14001 (standard de management de mediu) sau OHSAS 18001. Cu toate acestea, în 2018, OHSAS 18001 a fost înlocuit de ISO 45001. ISO 45001, spre deosebire de OHSAS 18001, se bazează pe structura standardului de management al calității ISO 9001 și a standardului de management de mediu ISO 14001, făcând integrarea mai ușoară pentru organizațiile care dețin deja aceste certificate.

Însă, indiferent de numele sau terminologia utilizată, beneficiile certificării OHSAS 18001 pentru organizații sunt indiscutabile. Companiile certificate beneficiază de o mai bună perceție din partea clienților și a părților interesate, obținând avantaje competitive. De asemenea, cei care obțin această certificare beneficiază de diminuarea incidentelor de muncă și de îmbunătățirea reputației brandului.

Pentru a naviga prin procesul complex al certificării, IsoStandard este partenerul perfect. Cu experiență vastă în domeniu, echipa IsoStandard oferă suport și consultanță de calitate. Oferta incluzând soluții de consultanță, audit, instruire și implementare, IsoStandard poate oferi asistența necesară pentru a obține această certificare recunoscută pe plan internațional.

Îmbunătățirea continuă este o componentă esențială a sistemului de management OHSAS 18001. Prin adoptarea procesului de certificare OHSAS 18001, organizațiile capătă o înțelegere mai bună a riscurilor și a aspectelor de sănătate și siguranță în cadrul operațiunilor lor. Având o înțelegere mai bună a riscurilor, organizațiile sunt mai bine pregătite să le gestioneze în mod efectiv.

Prin aderarea la aceste practici și lucrând cu experții de la IsoStandard pentru a obține certificarea OHSAS 18001, organizațiile pot demonstra angajamentul față de protecția angajaților și față de cerințele legale și de reglementare. Acest efort certificat poate duce la reduceri semnificative ale costurilor asociate cu accidentele de muncă și bolile profesionale, precum și la îmbunătățirea moralului personalului și la întărirea relației cu clienții și cu alți actori relevanți.

Într-un final, nu există alternativă la un mediu de lucru sigur. Cu ajutorul IsoStandard și al certificării OHSAS 18001, companiile pot face primul și cel mai important pas spre a crea un climat de lucru în care siguranța este prioritatea numărul unu.

By andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *